Rondleiding VTB-cultuur Apostrofe groep Aalst in werkhallen

Een kleine introductie werd door Katrien als organisator gehouden vooraleer de definitieve start kon aanvangen voor deze activiteit bij de culturele geïnspireerde vereniging. Dit werd door een hartelijke verwelkoming van onze dienstdoende gids Guy Walgraef afgerond en meteen was het signaal gegeven met instructies om alles vlot te laten verlopen. In totaal zijn er 12 loodsen waaronder 56-tal groepen zijn gevestigd en hun werkzaamheden kunnen voltooien aan hun praalwagens voor de stoet. De grote groepen nemen de helft van een hal in beslag maar bij de middelgrote en kleine groepen is de oppervlakte meer beperkt. Er zijn vele groepen welke buiten deze vaste locatie ook nog andere privé plaatsen inpalmen van garages tot bedrijfsgebouwen enz.

Er zijn 2 technieken die worden toegepast om koppen te fabriceren. De methode met piepschuim (isomo) krijgt de voorkeur. De blokken worden afgeleverd als volgt : met 2m hoogte en 1m breedte met een diepte van 1/2m. Ongeveer 50 à 60 euro/stuk en vanaf 400 euro voor snijden van karikatuur is de basisprijs. De professionele isomo snijders-kunstenaars doen het nodige om de juiste vorm te bekomen. Vervolgens gebeurt er plakwerk door telefoonboekpapier te lijmen en dan wat oneffenheden afschuren. Een onderlaag volgt met nadien een 2 à 3-tal lagen vernevelde verf of met de hand geschilderd. Een vernislaag als kers op de taart voor bescherming tegen insijpeling van water, vocht enz...De andere methode dat men sporadisch ook gebruikt is als volgt : een onsterstel van kippengaas wat men met bruin papier overplakt om een papier mâche te bevestigen en dan een gipslaag er omheen. Voor hun budget wat in evenwicht te brengen worden er talrijke activiteiten georganiseerd het hele jaar door. Vele acties zoals eetfestijnen, verkoop van plantjes en dergelijke, door verkoop van recycleerbare materialen op de carnavalbeurs in september.- milde weldoeners en giften van bedrijven - als gast groepen zowel in binnen- als  in het buitenland. De categoriën zijn verdeeld in reeks A-B-C en worden na een bepaalde periode opnieuw herverdeeld.

Bij deel C zijn de hoogste prijzen te winnen aangezien de uitrustingen zeer technologisch en van hoog staande kwaliteit van lichteffecten moeten zijn. Alle thema's mogen met een korreltje zout worden toegepast maar enkel spotten met rampen en ongevallen is uit den boze en totaal niet toegestaan. Er is geen censuur voor onderwerpen aangaande religie - pollitiek-koningshuis-actualiteit. Om de kostprijs wat te minderen en de sterkte te vermeerderen voorziet men per hand maar 4 vingers. Bij Walt-disney productions heeft dit al reeds lang in tekenfilms veel geld uitgespaard. Een blits bezoekje voor volgende groepen : de schoitkitten (goon 10 jaar mee) - zjieke zjieratten - zjeverleppen - pertotal -possensje - popollekes en poipepleekers -oeverboeft - beschomt en wadesdavoriet met Kompasje en Eirg (Guy is actief lid in deze groep)- de denderenjeren met hun ogevormde wagen van Keizer Kamiel - drasj- de lodderoeigen is de langst bestaande groep met de generool' als voorzitter bestaat reeds 45 jaar wat zeer uitzonderlijk is in deze tijd. We hebben allen een boeiende uiteenzetting kunnen beleven met veel informatie en hierdoor hebben vele aanwezigen een andere visie gekregen hoe het intersieve werk van een carnavalist hoogtij viert in deze drukke tijden...dankzij onze gedreven gids van de werkhallen Guy Walgraef als opzichter van deze stadsdienst een ervaring rijker ! een tas met veel geschenkjes en info van toerisme Aalst werd aangeboden in de kantine voor iedere deelnemer.