De zondagstoet 2016

Feestvieren, praalwagens, peper en zout, een en ander op de korrel nemen, en historiek. Dat alles zit samengebald in een alweer formidabele carnavalsstoet die zondag vanaf een uur tot laat in de avond door de Aalsterse straten trok. Op gang getrokken door de Aalsterse Gilles, het Ros Balatum, de Aalsterse stadsreuzen en Prins Dennis. In hun kielzog 75 verschillende groepen. Rond de 50 gecatalogeerd als kleine groep. Elf grote groepen en de overige er tussenin middelgroot. Teneinde een mooie verdeling over het parcours te krijgen worden de groepen dan nog eens onderverdeeld in een A,B en C deel. Hierdoor zie je in pakweg drie blokken van twee uur telkens een oplopende climax van kleine eenvoudige groepen, die het moeten hebben van originaliteit, naar uitgebreide immens grote groepen die het moeten hebben van originaliteit EN een praalwagen om u tegen te zeggen. Wie in het deel C loopt, weet ondertussen dat er licht aan te pas komt. Veel licht, want de Grote Markt, het eindpunt, waar uiteindelijk ook de jury zetelt, wordt pas bereikt als de duisternis al een paar uur heeft toegeslagen. Al geeft de jury ook punten langs het gehele parcours, en dit zowel op zondag als maandag.
 
Naast de 81 ingeschreven officiële groepen, lopen er in de stoet toch ook nog een tweehonderdtal geregistreerde 'losse' carnavalsgroepen. Een dergelijke groep kan bestaan uit wat vrienden, een solovierder, of een groep die nog net niet de stap naar officële groep heeft gezet. Met duizenden zijn ze, alles door elkaar geteld.
 
Een 'echte' groep beschikt over een thema, waaraan maanden van tevoren werd gewerkt. De 'losse carnavalist' pikt in op de actualiteit, soms zelfs uit het ochtendnieuws van acht uur, bij manier van spreken. Dit jaar vielen onder andere 'de sjoemelvelokes' op. Bij de reguliere groepen werd iets minder gespot met de lokale politiek, in tegenstelling tot een paar jaar geleden, toen Ilse, schepen van Feestelijkheden, het hard te verduren had. Toch werden ook dit jaar geen heikele thema’s vermeden. Enkele groepen hekelden de stoet en de uitslag dan weer, door er op te wijzen dat er de laatste jaren bij de winnaars telkens groepen zaten die iets deden met 'bistjes'. Bedoeld werd dat ze dieren op hun praalwagens gebruikten. Uiteraard gaat het hier om namaak dierenpoppen. Dikwijls zijn het de grote kleppers zoals LotjonsLos die op een gegeven ogenblik de toon zetten voor de komende jaren. Zo ook toen ze samen met Prins Laurent enkele jaren geleden de honden uitlieten.
 
Aan de meet worden de prijzen gedeeld, deze keer zonder punten van de maandagstoet:
 
Dit jaar had Lotjonslos de eer om als laatste door de straten te paraderen met het thema ‘Oilsjt Mobiel, weir vliegen d’er oever’. Ze behaalden eerste prijs bij de grote groepen.
Beschomt kaapte de eerste plaats weg bij de middelgrote groepen, en dit voor het vierde jaar op rij. ‘Hey Oilsjt woor zen die handjes?’ hun thema, waarvoor ze zelfs Yves Segers van de partij lieten zijn.
Bedesterd, kleine groep, mocht de kroon opzetten met het thema: Oeik al gommen volleidig in ’t roeid, binsjt de stoet lachen weir ons tannen bloeit !!!
 
Tot volgend jaar: afspraak op 26 februari 2017.
 
(bron: http://nieuws.sadeler.be/#post144)


Op 25 maart stellen wij onze DVD voor met de beste fragmenten en interviews uit de Aalsterse carnavalsperiode. Wees er zeker bij in het ontmoetingshuis De Brug, vanaf 19u30 te Hertshage 11.

Doorblader iets lager in het artikel zeker eens in de foto's.

Een leuke foto gezien? Vraag het zeker eens via facebook , dan sturen we u een kopie in betere kwaliteit.

 

 

Affiche

Activiteit te Oilsjt

Webradio

Aftellen Carnaval

Onze Sponsors

  • Oeirhois
  • Nieulandt Metaalrecyclage
  • Vincent Delforge

Prinsj 2024: Vincent